- Štítky blogu
- zembag
- botanické pesticidy
- základní látky
- brambory
- přeslička
- doručení
- sleva
- dovolená
- zásilkovna
- skladování
- Vánoce
- biostore
- nouzový stav
- poštovné
- doručování zásilek
- 2020
- plísně
- 15
- projekt
- zpoždění
- výzkum
- hnojivo
- trumf
- organické
- přírodní
- léto
- prázdniny
- covid
- výroba
- natria
- kopřiva
- ferramol
- nedoručujeme
- svátky
- vánoce
- rockeffect
- vrba
- slimáci
- daneta
- rané
- nové
- recept
- padlí
- biologická ochrana
- čerstvé
- sklizeň
- narozeniny
Něco nefunguje? Poradíme vám!
Jak skladovat brambory, aby zůstaly dobré
Zdravé a nepoškozené brambory v Zembagu vydrží i několik měsíců. Nepotřebujeme k tomu sklep, jen zdravé, neporaněné a suché hlízy a pár jednoduchých kroků, které bychom měli před uložením brambor do pytle dodržet.
Pro zachování kvality skladovaných brambor je nejdůležitější, abychom do něj ukládali jen zdravé, neporaněné a suché hlízy. Jen takové hlízy odolají všem infekcím a udrží si svou kvalitu po dlouhou dobu.
Sklízíte si vlastní brambory?
Pokud máte zahrádku nebo malé políčko, kde si brambory sklízíte sami, doporučujeme je protřídit. Odstraňte všechny drobné, zelené, nahnilé nebo jinak poškozené kusy. Ty z nich, které jsou použitelné, snězte co nejdříve. Nepoužitelné hlízy (zelené či nahnilé) vyřaďte. Brambory perte jen v případě, že máte možnost nechat je hned dokonale oschnout. Při sklizni se snažte hlízy co nejméně poranit.
Před uložením do pytle
Pokud máte brambory čerstvé, ať už od farmáře nebo z vlastní sklizně, nechte je pár dní odpočinout na větraném místě. Dáte jim tak čas pro vydýchání a hojení ran. Hlízy vypaří přebytečnou vodu, zesílí jim slupka a na poraněných místech se tvoří korkové pletivo, které zabraňuje vstupu infekce do hlíz. Při odpařování přebytečné vody se brambory někdy opotí, v uzavřeném pytli by potom neoschly a mohly by začít hnít. Samozřejmostí je zamezit přístupu světla k hlízám, jinak zezelenají.
Když už jsou v pytli
Zhojené a pečlivě zkontrolované hlízy můžete přemístit do Zembagu a přidat doporučené množství kmínových pytlíků (1 pytlík na 2,5 kg brambor). Nejdéle po čtrnácti dnech brambory pečlivě přeberte a všechny napadené hnilobou nebo plísní odstraňte, za další týden by měla následovat druhá kontrola. Každá další cesta pro brambory by měla znamenat alespoň namátkovou kontrolu ostatních uskladněných.