Jak skladovat brambory, aby zůstaly dobré
Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá, 9:00 - 15:00
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 649 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Novinky emailem

S newsletterem jako první uvidíte aktuální nabídky, slevové akce, soutěže a mnoho dalšího. Registrace je snadná, prostě zadejte svou e-mailovou adresu.

Naši dopravci

Poštovné od 50 Kč

u objednávek nad 1500 Kč poštovné neplatíte. Kompletní ceník doprav zde

Naši dopravci

  1. Úvod
  2. Novinky v eshopu
  3. Jak skladovat brambory, aby zůstaly dobré

Jak skladovat brambory, aby zůstaly dobré

Zdravé a nepoškozené brambory v Zembagu vydrží i několik měsíců. Nepotřebujeme k tomu sklep, jen zdravé, neporaněné a suché hlízy a pár jednoduchých kroků, které bychom měli před uložením brambor do pytle dodržet. 
Pro zachování kvality skladovaných brambor je nejdůležitější, abychom do něj ukládali jen zdravé, neporaněné a suché hlízy. Jen takové hlízy odolají všem infekcím a udrží si svou kvalitu po dlouhou dobu.

Sklízíte si vlastní brambory? 

Pokud máte zahrádku nebo malé políčko, kde si brambory sklízíte sami, doporučujeme je protřídit. Odstraňte všechny drobné, zelené, nahnilé nebo jinak poškozené kusy. Ty z nich, které jsou použitelné, snězte co nejdříve. Nepoužitelné hlízy (zelené či nahnilé) vyřaďte. Brambory perte jen v případě, že máte možnost nechat je hned dokonale oschnout. Při sklizni se snažte hlízy co nejméně poranit. 

Před uložením do pytle

Pokud máte brambory čerstvé, ať už od farmáře nebo z vlastní sklizně, nechte je pár dní odpočinout na větraném místě. Dáte jim tak čas pro vydýchání a hojení ran. Hlízy vypaří přebytečnou vodu, zesílí jim slupka a na poraněných místech se tvoří korkové pletivo, které zabraňuje vstupu infekce do hlíz. Při odpařování přebytečné vody se brambory někdy opotí, v uzavřeném pytli by potom neoschly a mohly by začít hnít. Samozřejmostí je zamezit přístupu světla k hlízám, jinak zezelenají.

Když už jsou v pytli

Zhojené a pečlivě zkontrolované hlízy můžete přemístit do Zembagu a přidat doporučené množství kmínových pytlíků (1 pytlík na 2,5 kg brambor). Nejdéle po čtrnácti dnech brambory pečlivě přeberte a všechny napadené hnilobou nebo plísní odstraňte, za další týden by měla následovat druhá kontrola. Každá další cesta pro brambory by měla znamenat alespoň namátkovou kontrolu ostatních uskladněných. 

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
© 2017-2020
Provozovatelem eshopu Ošetřeno.cz je Terpenix s.r.o. spin-off společnost ČZU,
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Krajského soudu v Ústí nad Labem,
spisová značka C 33539
IČO: 02365855
Kamýcká 1777/31, Předměstí, Litoměřice, 412 01
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.