Sezóna skladování brambor je u konce

Velmi nás těší Váš velký zájem o Zembag. Prosíme o pár dní trpělivosti při dodání... Více zde

Logo
Nevíte si rady? Zavolejte.
Po - Pá, 9:00 - 15:00
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
Nakupte ještě za 649 Kč a máte dopravu ZDARMA
  • Kategorie blogu
Novinky emailem

S newsletterem jako první uvidíte aktuální nabídky, slevové akce, soutěže a mnoho dalšího. Registrace je snadná, prostě zadejte svou e-mailovou adresu.

Naši dopravci

Poštovné od 50 Kč

u objednávek nad 1500 Kč poštovné neplatíte. Kompletní ceník doprav zde

Naši dopravci

  1. Úvod
  2. Novinky v eshopu
  3. Sezóna skladování brambor je u konce

Sezóna skladování brambor je u konce

Nové a rané brambory do Zembagu nepatří! Tyto brambory nejsou určeny ke skladování, a to ani v Zembagu! Kvůli tenké slupce, nízkému obsahu škrobů a vysokému obsahu vody jsou velmi náchylné k plísním a hnilobám. Kmínová silice je navíc poškozuje.
Podle zákona musí být jako "nové" a "rané" označeny. https://www.ferpotravina.cz/clanky/brambory-je-libo-rane-nove-nebo-konzumni
Ty nejlepší můžete sehnat třeba na farmářských trzích. Přehled všech, již probíhajících farmářských trhů naleznete zde: https://www.farmarsketrhy.online/farmarsketrhy/

Rané brambory mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují až 20 mg vitamínu C na jednu porci (180 g), pouze 8 % škrobu a mají vysoký obsah vlákniny. Ta je obsažena zejména ve slupce, a proto není na škodu dát si brambory i se slupkou – je tenká a lehce stravitelná. 

Bramory a chřest

Nové brambory jsou určeny k přímé konzumaci, ale bramboráky, bramborovou kaši nebo třeba bramborové placky z nových brambor připravíte těžko. Rané a nové brambory se nejčastěji vyskytují jako varný typ A a B, které jsou ideální k přípravě jarních salátů, či doplněk ke grilované zelenině a masu. A tak vám přinášíme několik nápadů, jak rané brambory připravit.

Jarní bramborový salát s ředkvičkami

na 4 porce
18 - 20 ks raných brambor
1 svazek ředkviček
1 balení polníčku
250 g zelených fazolek
Na zálivku:
5 pl. lžic olivového oleje
5 pl. lžic vlažné vody
5 pl. lžic hořčice 
5 pl. lžic vinného octa
1 ks nasekané pažitky
sůl a pepř

Jak na to:

brambory pořádně omyjeme pod teplou vadou a dáme je vcelku vařit ve slupce. Ke konci k nim na 5 minut přidáme vařit zelené fazolky.
Během varu si  nakrájíme ředkvičky s polníčkem a připravíme si zálivku. Brambory a fazolky necháme vystydnout a pak stačí vše smíchat dohromady a jarní salát je na světě!

Brambory se zeleným chřestem

4 porce 
20 - 25 ks raných brambor 
1 svazek zeleného chřestu
1 ks cibule
2 stroužky česneku
4 ks vejce
2 pl. lžíce másla
2 pl. lžíce olivového oleje
150 g strouhaného sýra
sůl a pepř
200 g slaniny - může a nemusí být
250 g cherry rajčátek

Jak na to:

umyté rané brambory dáme vařit. Mezitím si umyjme zelených chřest odlomíme konce a pomalu vaříme zhruba 5 minut do lehkého změknutí.
Na pánvi si rozpálíme máslo a jemně dozlatova opečeme cibulku s česnekem. Poté přidáme uvařený chřest a společně orestujeme. Mezitím si vedle na pánvi připravíme z vajec volská oka s nastrouhaným sýrem popř. přidáme slaninu. 
Nakonec vše servírujeme na talíř: brambory + volské oko + chřest + cherry rajčátka. 
Jako ozdobu můžeme přidat nasekanou pažitku. 

Přejeme Vám dobrou chuť!

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
© 2017-2020
Provozovatelem eshopu Ošetřeno.cz je Terpenix s.r.o. spin-off společnost ČZU,
zapsaná v obchodním rejstříku vedeném u Krajského soudu v Ústí nad Labem,
spisová značka C 33539
IČO: 02365855
Kamýcká 1777/31, Předměstí, Litoměřice, 412 01
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz
Zpracování osobních údajů můžete ovlivnit úpravou svých preferencí ochrany soukromí.