- Štítky blogu
- zembag
- botanické pesticidy
- základní látky
- brambory
- přeslička
- doručení
- sleva
- dovolená
- zásilkovna
- skladování
- Vánoce
- biostore
- nouzový stav
- poštovné
- doručování zásilek
- 2020
- plísně
- 15
- projekt
- zpoždění
- výzkum
- hnojivo
- trumf
- organické
- přírodní
- léto
- prázdniny
- covid
- výroba
- natria
- kopřiva
- ferramol
- nedoručujeme
- svátky
- vánoce
- rockeffect
- vrba
- slimáci
- daneta
- rané
- nové
- recept
- padlí
- biologická ochrana
- čerstvé
- sklizeň
- narozeniny
Něco nefunguje? Poradíme vám!
Sezóna skladování brambor je u konce
Nové a rané brambory do Zembagu nepatří! Tyto brambory nejsou určeny ke skladování, a to ani v Zembagu! Kvůli tenké slupce, nízkému obsahu škrobů a vysokému obsahu vody jsou velmi náchylné k plísním a hnilobám. Kmínová silice je navíc poškozuje.
Podle zákona musí být jako "nové" a "rané" označeny. https://www.ferpotravina.cz/clanky/brambory-je-libo-rane-nove-nebo-konzumni
Ty nejlepší můžete sehnat třeba na farmářských trzích. Přehled všech, již probíhajících farmářských trhů naleznete zde: https://www.farmarsketrhy.online/farmarsketrhy/
Rané brambory mají vysokou nutriční hodnotu, obsahují až 20 mg vitamínu C na jednu porci (180 g), pouze 8 % škrobu a mají vysoký obsah vlákniny. Ta je obsažena zejména ve slupce, a proto není na škodu dát si brambory i se slupkou – je tenká a lehce stravitelná.
Nové brambory jsou určeny k přímé konzumaci, ale bramboráky, bramborovou kaši nebo třeba bramborové placky z nových brambor připravíte těžko. Rané a nové brambory se nejčastěji vyskytují jako varný typ A a B, které jsou ideální k přípravě jarních salátů, či doplněk ke grilované zelenině a masu. A tak vám přinášíme několik nápadů, jak rané brambory připravit.
Jarní bramborový salát s ředkvičkami
na 4 porce
18 - 20 ks raných brambor
1 svazek ředkviček
1 balení polníčku
250 g zelených fazolek
Na zálivku:
5 pl. lžic olivového oleje
5 pl. lžic vlažné vody
5 pl. lžic hořčice
5 pl. lžic vinného octa
1 ks nasekané pažitky
sůl a pepř
Jak na to:
brambory pořádně omyjeme pod teplou vadou a dáme je vcelku vařit ve slupce. Ke konci k nim na 5 minut přidáme vařit zelené fazolky.
Během varu si nakrájíme ředkvičky s polníčkem a připravíme si zálivku. Brambory a fazolky necháme vystydnout a pak stačí vše smíchat dohromady a jarní salát je na světě!
Brambory se zeleným chřestem
4 porce
20 - 25 ks raných brambor
1 svazek zeleného chřestu
1 ks cibule
2 stroužky česneku
4 ks vejce
2 pl. lžíce másla
2 pl. lžíce olivového oleje
150 g strouhaného sýra
sůl a pepř
200 g slaniny - může a nemusí být
250 g cherry rajčátek
Jak na to:
umyté rané brambory dáme vařit. Mezitím si umyjme zelených chřest odlomíme konce a pomalu vaříme zhruba 5 minut do lehkého změknutí.
Na pánvi si rozpálíme máslo a jemně dozlatova opečeme cibulku s česnekem. Poté přidáme uvařený chřest a společně orestujeme. Mezitím si vedle na pánvi připravíme z vajec volská oka s nastrouhaným sýrem popř. přidáme slaninu.
Nakonec vše servírujeme na talíř: brambory + volské oko + chřest + cherry rajčátka.
Jako ozdobu můžeme přidat nasekanou pažitku.
Přejeme Vám dobrou chuť!